Evliliklerinde anlaşmazlık yaşayan çiftlerin kafasında hep bir kenara itilmiş de olsa en “son silah” olarak saklanan boşanma ihtimali vardır. Ama boşanma süreci de en az evlenmek kadar hazır olmayı gerektiren bir süreçtir. Hızla halledilmesi ve kurtulunması umulan boşanma süreci, anlaşmalı boşanma gibi bir uygulamanın yaygın olarak işletilmesi nedeniyle ihtiyacı karşıladığı düşünülebilir. Ama alelacele boşanmak ne kadar sorunu halledebilir? Ya da ne gibi yeni sorunlara yol açabilir? Çiftler gerçekte hazır olmadıkları boşanmadan sonra birçok duygusal travmayla karşı karşıya kalabileceklerdir. Aslında evlilik terapisi ile kurtarılabilecek evlilikler, aceleci yaklaşımların benimsenmesi nedeniyle tarafların bile hazır olmadıkları hızda sona erebilmektedir. Böyle bir boşanmanın sonunda, duruşma salonundan ya da mahkemeden çıktıklarında birbirlerine sarılarak ağlayan eski eşlerin sergiledikleri tablo üzerinde gerçekten iyi düşünülmesi gerekir.
Anlaşamadıklarını ve boşanma sürecine girmek üzere olduklarını düşünen çiftler öncelikle psikolog destekli terapilere katılmalıdırlar. Uzman eşliğinde yapılan bu seanslar onların gerçekte ne istediklerini anlamalarını ve boşanacaklarsa bile buna duygusal olarak da hazırlanmalarını sağlayacaktır. Böylece uygulanan terapiden sonra boşanmak konusundaki kararları hala sabitse, sürecin teknik ifadesiyle “çekişmeli boşanma davası” şeklinde değil “anlaşmalı boşanma” davası şeklinde yürümesinin de yolu açılabilecektir. Zaten anlaşmalı boşanma uygulamasının da karşılamaya çalıştığı ihtiyaç budur. Sadece boşanmanın maliyetinden kaçmak için ya da anlık kararlarla girişilecek anlaşmalı boşanma davası, insanların boşanmadan sonra yaşayacakları travmaları şiddetlendirmekte ve “hayatlarına devam etmek” konusunda zor bir dönme girmelerine sebep olabilmektedir.
Biz avukatlar özenli dava yürütmek yanında, toplumu doğrudan ilgilendiren aile kurumunun korunmasında da doğrudan rollere sahibiz. Karşımızdaki insanları sadece iş olarak kabul etmemiz, içinde bulunduğumuz şartların ve işimizin gereği olarak görülebilir. Ama hemen işlemlere girişmek yerine “halen canlı” olduğunu tespit ettiğimiz evliliklerin kurtarılması yönünde taraflara göstereceğimiz yol, yürütttüğümüz kamu hizmetinin de bir gereği olarak görülmelidir. Tarifemize göre alacağımız ücretin bir aileyi kurtarmaktan daha değerli olmayacağını düşünüyorum.
Buradan ulaşılması gereken sonuç şu olabilir. İşi gereği insan psikolojisini ve çatışmalarını değerlendirmekte yetersiz olabilecek biz avukatlar, psikologlar gibi uzman mesleklerle işbirliği yapabilmeliyiz. Doğal olarak birbirlerinin rakipleri olmayan bu mesleklerin beraber çalışabilmeleri, gün geçtikçe ekonomik ve toplumsal şartlar nedeniyle yara alan aile kurumunun devamlılığını sağlamak açısından büyük roller oynayabilir. Mesleklerin işbirliği önündeki yasal engeller mümkün olduğunca kaldırılarak, şimdiki durumun aksine özendirilmelidir. En azından psikolog ve avukatlar ile başlayacak bir işbirliği, sağladığı yararlara göre değerlendirilerek gelecekte genişletilmesi yönünde düşünceler geliştirilebilir.
Son arama kelimeleri:
- https://www samildemir av tr/2008/12/cogu-evlilik-kurtarilabilir/
İlginizi çekebilir:
Facebook yorumları
Powered by Facebook Comments