Avukatlar da toplum ile birlikte fakirleşiyor

unhappy-lawyerİnsanımız düzenli aralıklarla gelen krizlere, ekonomik buhran dönemlerine, işsizliğe karşı aile bağlarıyla karşı koyabiliyor. Böylece işsiz kalanların geçimleri ve zorunlu giderleri gönüllü bir şekilde ailenin diğer bireyleri tarafından üstleniliyor. Başka toplumda olsa sokakta yaşayan insan sayısının gözle görülür şekilde artacağı bu kriz, bahsettiğim nedenlerle en azından görüntüyü kurtararak atlatılmaya çalışılıyor. Toplulumuzun genel alışkanlıkları ve özellikle kriz dönemlerinin bir gereği olarak bütün giderler kısılır, hatta zorunlu bazı giderlerden vazgeçilir, eldeki kaynaklar en iyi şekilde değerlendirilerek ayakta kalınmaya çalışılır.

Peki bunların yaşandığı bir toplumda bir avukatlık hizmetine ihtiyaç duyulduğunda ne yapılır? Öncelikle evin gençlerinden konuyu internette araştırması istenir. Bu araştırmanın hukuk forumlarındaki ücretsiz bilgi bolluğu nedeniyle karşılanması muhtemeldir. Eğer bu yol kullanılmazsa ya da başarısız olursa, aynı türden olaylar başından geçmiş eş – dost, komşudan tecrübeleri sorulur. Bu da başarısız olursa akrabalar arasından “para ödenmeden” danışmanlık alınabilecek bir avukat araştırılır… Bu da başarısız olursa, en uygun avukatlık ücretiyle işi ya da danışmanlığı yapacak avukat aranır. Öyle sıkı pazarlık yapılır ki, avukat bu işi almasam daha iyi olacaktı diye düşünmeye bile başlar…

İşte yaşadığımız şartlarda bir avukata “iş gelmesi” süreci böyle özetlenebilir. Dikkat ediliyorsa bu yolun uzamasındaki en önemli etken, ekonomik şartlardaki zorlamalar.

Biz avukatlar kendi aramızda konuşurken azalan iş imkanlarını ve gün geçtikçe kötüleşen şartları hep:

  • Düşük ücretle iş kabul eden meslektaşlarımıza
  • Artık önü alınamayan hukuk fakültelerine
  • İnanılmaz hızda artan avukat sayısına
  • Toptan kalite düşüşüne

ve birçok sebebe bağlarız. Ama içinde yaşadığımız toplumla bereber kanıksadığımız “ekonomik şartlar” ve gün geçtikçe fakirleşen toplumumuzla aynı kaderi paylaştığımız pek aklımıza gelmez. Yaşadığımız sorunların temel nedeni “fakirleşen toplum” ve onun hala lüks bir ihtiyaç olarak değerlendirdiği “hukuki hizmetlere” bütçesindeki zorunlu giderleri içinde,  para ayıramamasıdır…

Yoksa 500 büyük hukuk fakültesinin bulunduğu ve 1.200.000 Avukatın faal olarak çalıştığı ABD ‘de de hukuk fakültesi ve avukat sayısı problem olmalıydı. Kafamızı masamızdan kaldırıp biraz daha alıcı gözle baktığımızda gerçek neden ortaya çıkıyor: Avukatlar da toplum ile birlikte fakirleşiyor…

Facebook yorumları

adet yorum

Powered by Facebook Comments

Avukat, Arabulucu Şamil Demir (LL.M, MCIArb) 1976 Yılında Ankara’ da doğmuştur. 1997 yılında Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesinden, 2011 yılında Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk yüksek lisans programından mezun olmuştur. 1998 yılından bu yana Ankara Barosuna kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır. 14.11.2013 tarihinden bu yana Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Siciline kayıtlı arabulucudur. İngilizce bilmektedir. Evli, bir çocuk babasıdır. Şamil Demir, şu kurumlara üye ve akreditedir: - Ankara Barosu (Sicil No: 13560) Türkiye Barolar Birliği (Sicil No: 43868) - Adalet Bakanlığı HİGM Arabuluculuk Daire Başkanlığı (Sicil No: 0002) - Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri Derneği (Başkan) - Chartered Institute of Arbitrators (MCIArb, Mediator Member: 36195) - International Mediation Institute, Certified Mediator Mediators Beyond - Borders International, Member World Mediation Organization, Fellow

“Avukatlar da toplum ile birlikte fakirleşiyor” hakkında 2 yorum var

  1. üstad, teşekkürler tüm yazı ve yorumlarınız mükemmeldi,

  2. Şamil kardeşim bir meslektaşın olarak yazdığın her yazı bana hitap ediyor. Sen bizlerden daha kıdemlisin bu meslekte ama vakit ayırıp bu önemli konulara açıklama getirdiğin için teşekkür ederim her gün büromu açtığımda birkaç sefer başka hangi mesleği yapabilirim diye düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir