Karşılıksız yararlanma suçu ve avukatlık hizmeti

avukata-danismak-ucretlidir1

Türk Ceza Kanunu’nun 163. maddesi “karşılıksız yararlanma” suçunu düzenliyor. Bu maddeye göre, otomatlar aracılığı ile sunulan ve bedeli ödendiği taktirde yararlanılabilen bir hizmetten ödeme yapmadan yararlanan  kişilerin cezalandırılması söz  konusu.

Ceza Kanununun bu maddesini okumanın çoğu avukat meslektaşıma bir çağrışım yaptıracağından eminim.  Ama malesef maddenin kapsamı; otomatlar, telefon hatları, elektromanyetik dalgalarla yapılan şifreli ve şifresi yayınlarla sınırlanmış durumda. Kapsamının başka hizmetler için genişletilmesi hukuki uyuşmazlıkların büyük çoğunluğunun ayrıca hapisle cezalandırılabilmesi sonucunu doğururdu. Ama avukatları karşılıksız yararlanılabilecek bilgi otomatları olarak gören vatandaşa karşı çoğumuz avukatlık hizmetinin de bu suçun kapsamına girmesini isterdik…

Kanunların suç saymadığı “avukattan karşılıksız yararlanma” fiili çoğunlukla telefonla işleniyor. Eğer bu durumla sık karşılaşan bir avukat söz konusuysa dikkatini dağıtmamak ve işine devam edebilmek için gidişatının “karşılıksız yararlanmaya” doğru olduğunu anladığı konuşmayı en kısa yoldan kesmenin yollarını geliştirmiştir. Ancak bu durumun büroda yaşanması pek de kolay kurtulunabilecek bir ihtimal değildir. Bu nedenle “karşılıksız yararlanma” niyeti sezilen kimseye randevu verirken kısa bir cümleyle bile olsa danışmanın ücretli olacağından bahsetmek, karşılıksız yararlanılacak saatlerinizin işinize yönlenmesini daha en baştan sağlayacaktır.

Avukatlık gibi emek yoğun bir hizmette bile insanların zamana ve emeğe yönelik bakış açıları, avukatların tavırlarında sertleşmelere neden olabilmekte. Vatandaşla yaşanacak sürtüşmeleri en aza indirmek ve zamanımızı verimli kullanabilmek için kesin ve net tavırlar geliştirmek, mesleğimizin çıkarlarına hizmet edecektir. Bu yönde belirlenecek toplu hareket tarzı bedavalaşmaya yüz tutmuş avukatlık mesleğinin imajını düzeltmede de etkili olacaktır.

Facebook yorumları

adet yorum

Powered by Facebook Comments

Avukat, Arabulucu Şamil Demir (LL.M, MCIArb) 1976 Yılında Ankara’ da doğmuştur. 1997 yılında Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesinden, 2011 yılında Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk yüksek lisans programından mezun olmuştur. 1998 yılından bu yana Ankara Barosuna kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır. 14.11.2013 tarihinden bu yana Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Siciline kayıtlı arabulucudur. İngilizce bilmektedir. Evli, bir çocuk babasıdır. Şamil Demir, şu kurumlara üye ve akreditedir: - Ankara Barosu (Sicil No: 13560) Türkiye Barolar Birliği (Sicil No: 43868) - Adalet Bakanlığı HİGM Arabuluculuk Daire Başkanlığı (Sicil No: 0002) - Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri Derneği (Başkan) - Chartered Institute of Arbitrators (MCIArb, Mediator Member: 36195) - International Mediation Institute, Certified Mediator Mediators Beyond - Borders International, Member World Mediation Organization, Fellow

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir