Sokakta yürürken kafamızı kaldırıp tabelalara baktığımızda bir çok “hukuk bürosu” tabelasıyla karşılaşıyoruz. Kimilerinde hukuk bürosu ibaresinden sonra sadece bir avukatın adı, kimilerinde ise büroda çalışan avukatların isim listesi bulunuyor. Bu uygulama o kadar yaygın ki neredeyse olağan kabul edilmekte. Ancak yürürlükte olan “reklam yasağı yönetmeliği” miz bu durumu da düzenliyor ve yasaklıyor…:
Madde 5 – … Aynı büroda birlikte çalışma halinde, avukatlardan birinin veya bir kaçının adı ve soyadı veya sadece soyadı yanında “avukatlık bürosu” ibaresinin ve avukatlık ortaklığı halinde de; ortaklık sözleşmesinde belirtilen ortaklığın adı ve unvanı yanında “avukatlık ortaklığı” ibaresinin de yer alması zorunludur…
Yönetmeliğimize göre, birlikte çalışan avukatların bürolarına verebilecekleri isim, avukatlardan birisinin ya da bir kaçının adı, soyadı olabilecek. Ancak yönetmelikte düzenlendiği gibi belirlenecek ad veya soyadların yanında sadece “avukatlık bürosu” ibaresi kullanılabilecektir. Aslında kanıksadığımız “hukuk bürosu” ibaresi bu yönetmelik düzenlemesine göre yasaklanmış durumda. Baro disiplin kurulu kararları da “hukuk bürosu” ibaresini kullanmanın reklam yasağı ihlali olarak değerlendirildiğini gösteriyor. Her ne kadar yurt dışındaki örneklerden görmeye alıştığımız “law firm”, “law office” şeklindeki ifadelerin tam çevirisi “hukuk firması”, “hukuk bürosu” da olsa, yönetmelik Türkiye için kendine has bir düzenleme getirerek, farklı bir uygulama tercih etmiştir. Bizim yönetmeliğimizde düzenlenen “avukatlık bürosu” ibaresi de “advocacy office” olarak çevrilebilir. Ama ingilizcede hiç böylesi bir kullanıma rastlamadım. Ayrıca baro disiplin kurulları, tek başına çalışan avukatın kullandığı “hukuk bürosu” ifadesini, bu büronun, birden çok avukatın çalıştığı büro olarak algılanabileceği için, yanıltıcı nitelikte bularak disiplin cezası verebilmektedirler.
Hukuk bürosu ifadesinin yoğun kullanımı, yönetmelik hükmünün belirlediği “avukatlık bürosu” ifadesinin de dilimize yerleşmemesi karşısında “avukatlık bürosu” ibaresinin kullanılması ısrardan vazgeçmesi gerekir. Bir binadaki 20 avukatın tebelalarının 2/3 ünde ” X hukuk bürosu” yazıyorsa bu uygulamanın yerleşmediğini kabul etmek gerekir. Büro isimlendirilmesi konusunda kendisine hiç de itibar edilmeyen yönetmeliğin, diğer hükümlerinin saygınlığının sağlanması, kabul görmeyen konularda iyileştirme ve düzenleme yapılmasına bağlıdır.
Son arama kelimeleri:
- https://www samildemir av tr/2009/01/hukuk-burosu-mu-avukatlik-burosu-mu/#:~:text=Yönetmeliğimize göre, birlikte çalışan avukatların “avukatlık bürosu” ibaresi kullanılabilecektir
- https://www samildemir av tr/2009/01/hukuk-burosu-mu-avukatlik-burosu-mu/
- hukuk bürosu nedir
İlginizi çekebilir:
Facebook yorumları
Powered by Facebook Comments