Yasal faiz ekonomik mağduriyet oluşturmaktadır

TBMM Dilekçe Komisyonu’na mevcut yasal faizin oluşturduğu zararlar ve düzenleme gerekliliği ile ilgili başvuru yaptım. Benzer başvuruyu cimer üzerinden ilgili bakanlığa ve dilekçe komisyonuna yapmak isteyenler için metin aşağıdadır:

 

Sayın Komisyon

İlgili Bakanlık: HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI

 

Yasal faizin %9 da kalması, hak arayanlar için günümüz faiz şartlarında ciddi zararlara yol açmaktadır.

Bu zararları şu şekilde özetlenebilir:

 

1- Hak arayanların mağduriyeti artmaktadır.

Yasal faiz, ödenmesi geciken borçlara uygulanan faizi ifade eder. Yasal faizin düşük olması, hak arayanların alacağına kavuşma süresini uzatmakta, borçlular ödemekten kaçınma eğilimine girmekte, yargısal sürecin kasten uzatılması için kanun yollarının yoğunluğu ve burada geçen süreler fırsata çevrilmektedir. Bu durum, hak arayanların mağduriyetini artırmaktadır.

 

2- Hak arayanların ekonomik kaybı artmaktadır.

Yasal faizin düşük olması, hak arayanların alacağına kavuştuğu zaman aldığı paranın değerinin düşmesine neden olmaktadır. Bu durum, hak arayanların ekonomik kaybını artırmakta, haklıdan haksıza, alacaklıdan borçluya, örneğin alacağını yasal faizle talep eden sigortalıdan sigortacıya servet transferine neden olmaktadır.

 

3- Hak arayanların adalete olan güveni sarsılmaktadır.

Yasal faizin düşük olması, hak arayanların adalete olan güvenini sarsmaktadır. Bu durum, hak arama sürecini olumsuz etkilemektedir.

 

Bu zararların giderilmesi için yasal faizin güncel faiz oranlarına göre belirlenmesi gerekmektedir. Bu değişiklik, hak arayanların mağduriyetini azaltacak, ekonomik kaybını telafi edecek ve adalete olan güvenini artıracaktır.

 

Bu nedenle, yasal faizin güncel faiz oranlarına göre belirlenmesi için gerekli düzenlemenin yapılmasını arz ve talep ederim.

 

Av. Şamil Demir

Ankara Barosu

Facebook yorumları

adet yorum

Powered by Facebook Comments

Avukat, Arabulucu Şamil Demir (LL.M, MCIArb) 1976 Yılında Ankara’ da doğmuştur. 1997 yılında Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesinden, 2011 yılında Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk yüksek lisans programından mezun olmuştur. 1998 yılından bu yana Ankara Barosuna kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır. 14.11.2013 tarihinden bu yana Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Siciline kayıtlı arabulucudur. İngilizce bilmektedir. Evli, bir çocuk babasıdır. Şamil Demir, şu kurumlara üye ve akreditedir: - Ankara Barosu (Sicil No: 13560) Türkiye Barolar Birliği (Sicil No: 43868) - Adalet Bakanlığı HİGM Arabuluculuk Daire Başkanlığı (Sicil No: 0002) - Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri Derneği (Başkan) - Chartered Institute of Arbitrators (MCIArb, Mediator Member: 36195) - International Mediation Institute, Certified Mediator Mediators Beyond - Borders International, Member World Mediation Organization, Fellow

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir