Türkiye’de de “Hukuki Koruma Sigortası” Olmalı

legal-insuranceBugün Almanya’dan bir müvekkil adayı tarafından arandım. Türkiye’de uğradığı bir haksız fiil nedeniyle dava açmak istiyordu. Ücretimi soruyor ve benden “hukuk sigortası” şirketine vermek için yazılı hale getirerek fakslamamı istiyordu. Bu durumu oldukça garipsedim. Çünkü müvekkilim benimle işin ücretine ilişkin olarak hiç pazarlık yapma girişiminde bulunmamıştı. Sadece ücreti soruyordu… Almanya’da insanların başlarına gelebilecek hukuki risklere karşı “hukuk sigortası” yaptırdıklarını duymuştum. Hukuk sigortasıyla, ödenen düşük bir prim karşılığında sigorta şirketleri, sigorta ettirenin karşılaşabileceği muhtemel dava ve avukat giderlerini üstleniyorlar.

Böyle bir sigortanın vatandaşı hakkını arama konusunda daha cesur davranmaya sevkedeceği şüphesiz. Çünkü insanlar dava masrafları ve avukatlık ücretlerinden çekindikleri için yasal yollara başvurmaktan  kaçınabiliyorlar. Bahsettiğim gibi bir tecrübe yaşayana kadar hukuk sigortasının avukatlık hizmeti sektörüne ne kadar faydaları olabileceği konusunu hiç düşünme fırsatı bulamamıştım. Hukuk sigortası olan insanlar, avukatlarına ödeyecekleri ücreti ve dava masraflarını sorun etmiyor, avukatları arayarak işi en ucuza yapacak olanı, hatta masrafları bile üstlenecek bir avukatı bulmaya çalışmıyorlar… Böylece avukatların meslek hayatlarında yaşadıkları en büyük sorun olabilecek olan ücret ve masrafları tahsil etme sorunu, daha en baştan çözülmüş oluyor. Ülkemizde hukuk sigortasının yapılmaya başlaması ve gelişmesi avukatların fiyat indirerek rekabet etme yönündeki davranışlarınının en aza inmesini sağlayacaktır. Çoğunluğun hukuk sigortasına sahip olduğu bir ülkede avukatlar ücretleriyle değil verdikleri hizmetin kalitesiyle yarışabileceklerdir. Avukatlık mesleğindeki doymuşluğu ve aşırı rekabeti ortadan kaldırmaya yetmeyecek olsa da hukuk sigortasının mesleğimizin geleceği için gerekli olduğunu düşünüyorum. Ancak hukuk sigortası, sigorta şirketleriyle sözleşme yaparak çok düşük ücrerlerle çalışan avukatlarlar topluluğu yaratmamalı, poliçe sahipleri serbest avukat seçebilmelidirler.

Ülkemizdeki sigortacılık sektörünün durumuna bakıldığında, ana sigorta dallarında bile gelişmiş ülkelerin çok altında prim üreten bir sistemle karşılaşıyoruz. Ülkemizdeki sigorta şirketleri,  ana faaliyet alanlarındaki büyüme potansiyeli karşısında “hukuk sigortası” gibi yan alanlarda faaliyet göstermek için gayret sarfetmiyorlar. Sigortalı olmak konusundaki bilincin yeterince gelişmediği ülkemizde, sunulabilecek bir hukuk sigortası hizmetinin ne kadar rağbet göreceği de tartışmalıdır. Ancak ülkemizde yürürlükte olan bir “Hukuksal Koruma Sigortası Genel Şartları” bile var. Bugünlerde Türkiye’de de hukuki koruma sigortası‘nın müstakil bir ürün olarak satılmasına dair girişimler var.

Hukuk sigortası poliçesinin sahibine ne gibi avantajlar sağlayacağını, Avusturyalı bir sigorta şirketinin sitesinden şu şekilde tespit ettim:

  • Avukat, Mahkeme ve Bilirkisi Masraflarını Üstlenme
  • Bütün derecelerde geçerli olması
  • Aynı evdeki çocuklar, hayat arkadaşı ya da eşin de sigortalı olması
  • Avrupa çapında koruma
  • Arabuluculuk yardımıyla mahkeme dışı anlaımazlık çözümleri
  • Seçmeli Olarak Serbest Avukat Belirlenebilmesi imkanı

Açıklamalar verilen şu örneklerle devam ediyor:

Alışverişte, işte yahut seyahatte olabilirsiniz – Haklarınız tamamen güvencededir – Birey ve mesleki olarak…

Tazminat Davası Açmak
Kayak eğlenceniz pist holiganının size çarptığı ve yaralandığınız için hızlı bir şekilde sona erdi. Hukuk Sigortanız size manevi tazminat ve kazanç eksikliği konusunda dava acmanıza yardım eder.

Ceza Mahkemesinde Savunma
Bello daima karıncayı bile incitmeyen bir köpek olmuştu. Bir bisikletin lastiğini ısırması nasıl olmuş olabilir ki? Bu durumda size karşı açılan bir adli ceza davasında Hukuk Sigortaniz sizin yanınızda olacaktır.

Tüketici Olarak Haklarınızın Korunması
Çamaşır Makinanız 2 ay sonra bozuldu. Ve firma sudan sebepler yüzünden ücretsiz bir tamiratı ya da makinanın değişimini reddettiği için durumu Hukuk Sigortanıza havale edebilirsiniz.

Mal Sahibi Olarak Haklarınızın Korunması
Kişisel mülkiyet, gayrimenkullerin kiracısı ya da mal sahibi, apartman dairesi ya da müstakil ev… Evin içinde ev sahibinden gelen bir mektup uçuştuğunda siz eski dairenizde çok isteyerek onarım yapıyordunuz. Ev sahibi adam hiçbir süre belirtmeksizin sözde bir şahsi ihtiyaç bahane ederek kira sözleşmenizi feshetmiş. O kadar da çabuk pes etmek istemezseniz durumu Hukuk Sigortanıza bildirebilirsiniz.

Çalışan Olarak İş Mahkemesi’nde Haklarınızın Korunması
İş hayatında yaşanan müşkülatlarda cok fazla para, hatta bazen de bizzat işin kendisi mevzu bahis olabilir. İşvereniniz bir gün damdan düşer gibi iş ilişkilerinize son verir ve çıkarma ödemelerini reddediyor.  Herşeye rağmen paranızı alabilmek için hukuk sigortanıza başvurabilirsiniz.

Sosyal Sigortalı Olarak Haklarınızın Korunması
Kötü bir iş kazası sonucu sağ elinizi sadece sınırlı bir şekilde kullanabiliyorsunuz ve öğrendiğiniz mesleğinize artık devam edemiyorsunuz. Mesleki yetersizliğiniz üzerine sosyal sigortanızla aranizdaki görüş farklılığı hukuki bir açıklamayı zorunlu hale getiriyor. Bundan hukuk sigortanız mesul olacaktır.

Miras ya da Aile Anlaşmazlıklarında Haklarınızın Korunması (Boşanma Dışında)
Hayat arkadaşınız sebepsiz yere mirastan mahrum edilmiştir. Deniz kenarındaki evi ve herşeyi diğerlerinden biri almak zorundadır. En azından size ait olan hisseden vazgeçmek istemiyorsunuz. Hukuk sigortanız sizi bu durumda da savunacaktır.

Bagajlarınız ile ilgili Hukuk Sigortanız sizi yoldayken de en iyi şekilde koruyacaktır!

Araç Sahibi ve Trafiğe Maruz Kalan Biri Olarak Tazminat Talep Etmek
Karanlık bir tali yolda arabınızla bir insaatın çok zor görünen bir barikat çitine çarptınız ve aracınız ciddi şekilde hasar gördü.  Ertesi gün sorumlu kişilere başvurduğunuzda hasarlarınız için ödeme yapmayı reddettiler. GENERALI Hukuk Sigortası sizin için duruma el koyuyor ve hakkınızı alabilmeniz için herşeyin mesuliyetini üzerine alıyor.

Ceza Mahkemesinde Savunma
Bir trafik kazasından ötürü suçlusunuz ve bir yayayı yaraladınız. Size karşı bir ceza mahkemesinde dava açılır ve eğer bir avukatınız yoksa hadise sizin için çok kötü bir şekilde sonuçlanabilir. Bu gibi durumlarda hukuk sigortası sizi savunması için bir avukat görevlendirir.

Ehliyeti Geri Alma İşlemi İçin Vekalet Verme
Aşırı hız yüzünden idari bir suçtan hüküm giydiniz ve ehliyetinize 3 aylığına el konuldu. Gerçekten suçsuz olduğunuzun bilincindesiniz ve ehliyetinizin geri alınmasını bir avukatın desteğiyle yürütülmesini istiyorsunuz.

Sözleşmelerde Haklarınızın Korunması
Sigortalı araçlarla ilgili (Araba Alımı, Onarım vs.)
Cuma günü öğlen arabanızı tamirhaneden aldınız ve hemen bir gezinti yaptınız. Ne yazik ki daha fazla ilerleyemiyorsunuz. Çünkü motor çok çabuk ısınıyor ve motor contaları bozuluyor.  Tamirhaneye geri döndüğünüzde hava motorlarının bağlanmadığı anlaşılmış oluyor. Ve firma hasarları ödemekte tereddüt ediyor. Bu durumda hukuk sigortasıyla ücretsiz onarımı elde edecek bir avukat atanır.

Yabancı Bir Araç Kullanımında Trafiğe Maruz Kalan Biri Olarak Korunmanın Genişletilmesi
Mesela bir araba ödünç aldıysanız ya da bir hizmet aracı kullanıyorsanız böyle bir durumda yine de haklarınızdan vazgeçmek istemezsiniz. Yine aynı şekilde yaya, bisikletli ya da başka bir araçta yolcu olduğunuzda da geçerli.

Facebook yorumları

adet yorum

Powered by Facebook Comments

Avukat, Arabulucu Şamil Demir (LL.M, MCIArb) 1976 Yılında Ankara’ da doğmuştur. 1997 yılında Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesinden, 2011 yılında Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk yüksek lisans programından mezun olmuştur. 1998 yılından bu yana Ankara Barosuna kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır. 14.11.2013 tarihinden bu yana Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Siciline kayıtlı arabulucudur. İngilizce bilmektedir. Evli, bir çocuk babasıdır. Şamil Demir, şu kurumlara üye ve akreditedir: - Ankara Barosu (Sicil No: 13560) Türkiye Barolar Birliği (Sicil No: 43868) - Adalet Bakanlığı HİGM Arabuluculuk Daire Başkanlığı (Sicil No: 0002) - Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri Derneği (Başkan) - Chartered Institute of Arbitrators (MCIArb, Mediator Member: 36195) - International Mediation Institute, Certified Mediator Mediators Beyond - Borders International, Member World Mediation Organization, Fellow

“Türkiye’de de “Hukuki Koruma Sigortası” Olmalı” hakkında 1 yorum var

  1. Türkiye’de böyle bir sigorta varmı diye arama yapıp bu sayfaya ulaştım. Uzun yıllardır almanyada hukuk sigortasından faydalanıyorum. Faydaları bence say say bitmez. En önemlisi size güven hissi veriyor olması. Fakat yazınızdan anladığım kadarıyla türkiyede avukatlık ücretleri belirlenmemiş. Bu böyle bir sigorta için engel olabilir, çünkü avukat ile müşteri arasında anlaşmalar yapılıp, sigortadan yüksek ücretler alınıp, müşteri ile paylaşmak gibi sorunlar yaratacaktır. Önce avukatlık ücretlerinin bir kısmının sabitlenmesi lazım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir