Zabıt katipliğinin sonu mu?

dikteUzunca bir yazı yazmam gerektiği bir gün aklımdan keşke konuştuğumu yazabilen bir program olsaydı diye geçirdim. Bu konuda internette yaptığım araştırmada konunun teknoloji forumların 2004 yılındaki sayfalarında bile tartışıldığı gördüm ve “keşke olsa” denildiğiyle karşılaştım. Ayrıca bu konuda yazılmış programların olduğu ama henüz Türkçe desteği olmadığına ilişkin açıklamalar da vardı. Araştırmalarım ilerledikçe böyle bir programın bazı hastanelerde kullanıldığını, doktorların mikrofona konuştuklarında bunların ekrana yazıldığına ilişkin söylentilerle karşılaştım. Daha sonra yazılanların söylenti olmadığını bu konuda yazışmış Türkçe bir program olduğunu ancak tıbbi kullanım için tasarlandığını öğrendim. Yazılımı geliştiren şirketin projeleri arasında, aynı programın Hukuki kullanım için tasarlanan versiyonundan da bahsediliyor.

Böyle bir program hukuk yaşantısında ve adliye çalışmasında devrim yaratacaktır. Hakimlerin ifadelerini zabıt katiplerine yazdırmak yerine kendisinin ve dinlediği insanların seslerinin doğrudan doğruya yazıya dönüştürülebilmesi çok cazip. Bununla birlikte, hayatını hızlı yazı yazabilmekle kazanan ve kendilerine çoğunlukla bunun için ihiyaç duyulan bazı mesleklerin de sonunu hazırlayan bir gelişmeyle karşı karşıya kalacağız. Yazılım şirketinin gelecek yazılımlar içinde duyurduğu “Hukuki Dikte” nin açıklaması şöyle:

Hukuki Dikte Sistemi ile Hukuki doküman oluşturma sürecinin daha hızlı, daha doğru ve güvenilir hale getirilmesi hedeflenmektedir. Hukuki Dikte ile Yargı ağı çalışanları daha kısa zamanda ve daha az enerji harcayarak işlerini yapabileceklerdir. Hukuki Dikte sistemi Yargı ağı çalışanlarına zaman kazandıracak, verimliliği ve performansı artıracak, Türk Adalet sisteminin gelişmesine katkıda bulunacak, vatandaşların verilen hizmetlerden memnuniyetini ve hizmetin kalitesini artıracaktır.

Adliyeyi bir kenara bırakırsak, konuştuğu hızda yazabilmek biz avukatların işlerini inanılmaz düzeyde kolaylaştıracaktır. Ayrıca düzgün yazdırabilmek için güzel konuşmak zorunda kalmak Türkçenin telaffuzuna oldukça olumlu etkilerde bulunacaktır.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=htJOhaYWS10[/youtube]

Facebook yorumları

adet yorum

Powered by Facebook Comments

Avukat, Arabulucu Şamil Demir (LL.M, MCIArb) 1976 Yılında Ankara’ da doğmuştur. 1997 yılında Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesinden, 2011 yılında Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk yüksek lisans programından mezun olmuştur. 1998 yılından bu yana Ankara Barosuna kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır. 14.11.2013 tarihinden bu yana Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Siciline kayıtlı arabulucudur. İngilizce bilmektedir. Evli, bir çocuk babasıdır. Şamil Demir, şu kurumlara üye ve akreditedir: - Ankara Barosu (Sicil No: 13560) Türkiye Barolar Birliği (Sicil No: 43868) - Adalet Bakanlığı HİGM Arabuluculuk Daire Başkanlığı (Sicil No: 0002) - Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri Derneği (Başkan) - Chartered Institute of Arbitrators (MCIArb, Mediator Member: 36195) - International Mediation Institute, Certified Mediator Mediators Beyond - Borders International, Member World Mediation Organization, Fellow

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir