Dava Şartı (Zorunlu) arabuluculuğun dayanağı nedir?
İşçi-İşveren Uyuşmazlıklarında
7036 Sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 3. maddesi ile kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olarak düzenlenmiştir. Dava şartı olması, dava açabilmek için öncelikle arabuluculuk yoluna başvurulmasının zorunlu olduğu anlamına gelmektedir. İş davası açmak isteyenler, arabulucuya başvurulup, anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın bir örneğini dava dilekçesine eklemek zorundadırlar. Bu zorunluluğa uyulmadan açılan davalar dava şartı yokluğundan usulden reddedilecektir.
Ticari Uyuşmazlıklarda
Türk Ticaret Kanunu’na eklenen 5/A maddesiyle bazı ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuğa başvurmak dava şartı olarak düzenlenmiştir. Bu kapsamda TTK’nın 4 üncü maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır. Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren altı hafta içinde sonuçlandırır. Bu süre zorunlu hâllerde arabulucu tarafından en fazla iki hafta uzatılabilir. Ticari alacak ve tazminattan kaynaklanan dava açmak isteyenler, arabulucuya başvurulup, anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın bir örneğini dava dilekçesine eklemek zorundadırlar. Bu zorunluluğa uyulmadan açılan davalar dava şartı yokluğundan usulden reddedilecektir.
Davet edildiğim halde gitmesem ne olur?
Arabulucu tarafları her türlü iletişim yolunu kullanarak görüşmeye davet edebilir. Örneğin arabulucu telefon, e-posta, SMS, whatsapp gibi yolların tamamını kullanarak taraflarla iletişime geçebilir ve daveti iletebilir. Arabulucunun taraflarla iletişime geçtiğini tutanağa bağlar. Bu tutanaktaki tespitler son tutanağa geçirilir ve mahkeme katılım ve davet konusunda konuda arabulucunun tespitlerini esas alır.
Taraflardan birinin geçerli bir mazeret göstermeksizin arabulucu huzurunda yapılacak ilk toplantıya katılmaması halinde arabulucu, gelmeyen tarafla iletişime geçerek kalan süreyi de dikkate alarak yeni bir gün belirleyebilir. Ancak bu zorunlu değildir. Taraflardan birisinin mazeret göstermeksizin görüşmeye katılmaması sebebiyle arabuluculuk faaliyeti sona erer. Bu durumunda toplantıya katılmayan taraf, arabulucu tarafından hazırlanacak son tutanakta belirtilir.
Toplantıya katılmamanın ciddi sonuçları vardır. İlk toplantıya katılmayan taraf daha sonra açılacak davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulur. Ayrıca bu taraf lehine vekalet ücretine hükmedilmez. Her iki tarafın da ilk toplantıya katılmaması sebebiyle sona eren arabuluculuk faaliyeti üzerine açılacak davalarda tarafların yaptıkları yargılama giderleri kendi üzerine bırakılır. Bu bakımdan ilk toplantıya katılmak her iki taraf için de çok önemlidir.
İşçi-İşveren Dava Şartı Bilgilendirme Tutanağı: https://goo.gl/6MDgKW
Ticari Dava Şartı Bilgilendirme Tutanagı: https://bit.ly/2KAOWqz
Bu yazının kısa url’si: https://goo.gl/3vwYq1
Şamil Demir’in arabulucu sicili: https://goo.gl/N3ESYq
Son arama kelimeleri:
- https://www samildemir av tr/2018/04/dava-sarti-arabuluculuguna-katilmamanin-sonuclari/
- https://www samildemir av tr/2018/04/dava-sarti-arabuluculuguna-katilmamanin-sonuclari/#:~:text=Ancak bu zorunlu değildir Toplantıya katılmamanın ciddi sonuçları vardır
İlginizi çekebilir:
Facebook yorumları
Powered by Facebook Comments
Merhabalar konu eski ama umarım görüp cevaplarsınız.
Bi otelde çalıştım ve bir buçuk aylık maaşımı alamadım. Yasal yolları takip ettim ve arabuluculuk bürosuna başvurdum, toplantı günü avukatın belirttiği yerde bulundum. Karşı taraf toplantıya gelmeyeceğini belirtti ve karşı teklif olarak benim arabulucu ücretini ödememi ve maaşımın belirttikleri tarihte ödeyeceklerini söylediler kabul etmedim. İş mahkemesine başvurursam avukat ücretini karşı taraf mı ödeyecek yoksa benim ücret verip avukat mı tutmam lazım?
Üzerime herhangi bi mal varlığı yok, baro bana bi avukat tahsis eder ve ücretini devlet karşılar mı?
Böyle bir hakkım var mı?