Avukatlar doğuştan birer müzakereci midir?

Avukatlar doğuştan birer müzakereci midir?

Hukuk Eğitiminin Avukatların Müzakere Becerileri Üzerindeki Etkisi

Türk hukuk eğitiminde medeni usul hukuku dersi temel derslerden birisidir. Bu ders kapsamında, geleceğin hukukçularına mesleklerini nasıl icra edeceklerine dair birçok bilgi verilir. Ama medeni usul hukuku derslerinde tartışmalar esas olarak, görevli – yetkili mahkeme, delillerin nasıl sunulacağı, süreler ve mevcut kanun yolları çerçevesinde yapılır. Hukuk usulü derslerinde hukuk öğrencilerine dersin kabul görmüş müfredatı doğrultusunda hukuk kuralları ve usuli imkânlardan yararlanılarak karşı tarafla dava kapsamında nasıl mücadele edileceği öğretilir. Uyuşmazlıkların doğum ve çözüm yeri olarak mahkemeler ve usul hukukunun verdiği olanaklardan başka çözüm yolu ve hatta olasılığı üzerinde durulmaz[1]. Böylece Türk hukuk fakültesi mezunları ağır silahlarla donanmış ve sadece savaşmaya odaklanmış gladyatörler gibi mezun edilirler. Bunun bir sonucu olarak Türk hukukçuları mahkeme dışı uyuşmazlık çözüm yollarına uzak ve anlaşma ihtimaline kapalı meslek mensupları olarak karşımıza çıkmaktadırlar.

Devamını oku hakkındaAvukatlar doğuştan birer müzakereci midir?

Avukatın Uzlaşma Sağlama Yetkisi

Avukatın Uzlaşma Sağlama Yetkisi

AVUKATIN UZLAŞMA SAĞLAMA YETKİSİ ÖNAvukatlık Kanunu’nda  2001 yılında yapılan değişiklikle mevzuatımıza giren “uzlaşma sağlama” (Av. K. m. 35/A) avukatlık hukukunda bu güne kadar  bir uygulama sorunu olarak varlığını korumuş, özellikle Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Tasarısı gündeme geldiğinde hiç olmadığı kadar popüler olmuştu. Arabuluculuk kurumunun avukatlık üzerindeki muhtemel etkilerini içgüdüsel olarak sezen avukatlar, can havliyle kuruma karşı çıkma ve gereksizliğini ispat etme çabasına girişmişlerdi. Bunu yaparken arabuluculuk konusunda zaten bilgili ve yetenekli olduklarını da ifade etmeleri gerekiyordu.

Devamını oku hakkındaAvukatın Uzlaşma Sağlama Yetkisi

Son arama kelimeleri:

  • https://www samildemir av tr/avukat/mustafa-serdar-ozbek/
  • https://www samildemir av tr/2011/10/avukatin-uzlasma-saglama-yetkisi/
  • https://www samildemir av tr/avukat/prof-dr-ejder-yilmaz/
Avukatlık kariyeri konusunda kaynak fakiriyiz

Avukatlık kariyeri konusunda kaynak fakiriyiz

avukat kariyet

Meslek ustalarının dediği gibi çoğu avukat kariyerindeki gelişimini deneme yanılma yoluyla sağlamakta. Avukat çoğu zaman kendisi dışında gelişen olay ve tercihlere uyarak mesleki yönünü belirlemekte, uzmanlaşmasını ve bilgi birikimini kendisine gelen dava ve işler belirlemektedir. Bunun yanında yine deneme yanılma veya gözlem yoluyla geliştirilen tavır ve yaklaşımlarla, kendi çevresinden alabileceği ve duydukları örneklerle mesleklerini yürütmekteler. Başarılarıyla ünlenmiş avukatların büroları, çalışanları, giyimleri, konuşma tarzları kulaktan kulağa aktarılarak bazen üzerinde pek düşünülmeden şablon gibi hayatlara uygulanmakta ve bundan sonuçlar umulmaktadır.

Meslek ustalarının avukatlık kariyeri ile ilgili kazanımları herhangi bir yayına konu edilmediğinden mesleği bırakmaları ile birlikte ulaşılamaz hale gelmektedir. Ne yazık ki avukatlar deneyimlerini ve anılarını yazma ve gelecek nesillere aktarma alışkanlığına sahip değiller.  Bu durumun bütün dünya ülkelerinde de böyle olduğunu düşünmemek gerekir. Amazon.com kitapları arasında “lawyer career” araması sonucunda 6.742 eserin listeleniyor olması konu hakkında “kaynak fakiri” olduğumuzun en açık göstergesidir.

Devamını oku hakkındaAvukatlık kariyeri konusunda kaynak fakiriyiz