Avukatlığın bilinmeyen türü: Koruyucu Avukatlık

Avukatlığın bilinmeyen türü: Koruyucu Avukatlık

koruyucu-avukatl¦-kKoruyucu avukatlık nedir? Ticari sözleşmelerin yapılması sırasında avukatların ne gibi faydaları olabilir?

Koruyucu avukatlık, gerçek ve tüzel kişilerin iş ve işlemlerinin her aşamasında avukatlık hizmetinden yararlanarak, hukuki hata, sorun ve uyuşmazlıkların ortaya çıkmasını engelledikleri avukatların kontrolünde süren bir hukuki risk yönetim biçimidir. Nasıl işletmelerin mali risklerini yöneten risk analiz ve yönetimi birimleri varsa aynı şekilde hukuki risklerinin de anlaşma yapılan avukatlar tarafından yönetilmesi söz konusu olacaktır. Böylece birey ve işletmeler karşılaşabilecekleri hukuki riskleri henüz onlarla yüzleşmeden fark ederek, muhtemel dava ve sorunlardan kurtulacak ve yaptıkları ticareti kesintisiz sürdürebileceklerdir.

Ticaretle uğraşanlar ticareti en iyi kendilerinin bildiği şeklinde genel bir inanışa sahiptirler. Hâlbuki çoğu ticari konu sıkı bir şekilde kanunlarla düzenlenmiştir. Ne kadar donanımlı olursa olsun bir tacirin bütün hukuki düzenlemeleri ve güncel durumu, her an hukuki alanda çalışan bir avukat kadar bilmesi ve takip etmesi beklenemez. Bu nedenle koruyucu avukatlık, avukatın hukuki bilgisinden yararlanılarak yapılacak sözleşmelerdeki hataları ve ileride doğacak hak kayıplarını önlemek için gereklidir.

Devamını oku hakkındaAvukatlığın bilinmeyen türü: Koruyucu Avukatlık

Avukatlık kamu hizmeti midir?

Avukatlık kamu hizmeti midir?

Avukatlık, Avukatlık Kanunu ‘nun 1. maddesine göre, “kamu hizmeti ve serbest meslek” olarak tanımlanıyor. İşte bütün tartışmalar da “kamu hizmeti” ve “serbest meslek” gibi iki ayrı uçtaki kavramın bir arada kullanılmış olmasından kaynaklanıyor. Bazı sözlüklere göre kamu hizmeti: Devletin, kamunun ihtiyaçlarını gidermek için yaptığı işlerdir. Bu hizmetlerin saptanması, topluma götürülmesi, hizmetlerin tutarı ve bileşimi, maliyetlerinin […]

AB uyum sürecinde en çok avukatlar zorlanacak

AB uyum sürecinde en çok avukatlar zorlanacak

Ülkemizin içinde bulunduğu AB müzakere süreci toplumsal yaşamımızı derinden etkileyecek birçok değişikliği günden güne hayata geçiriyor. TBMM ‘nin  son yıllarda içinde bulunduğu hummalı yasama faaliyetinin ve bir çok temel kanundaki çalışmaların asıl sebebi de bu uyum süreci. Temel kanunlardaki düzenlemeler tamamlandığında tarama süreci tamamlanmış olmayacak. AB müktesebatına uyum gereğince şimdiye kadar göz ardı edilmiş avukatlık […]