Uluslararası ticari arabuluculuk

Uluslararası ticari arabuluculuk

Arabuluculuk, ticari uyuşmazlıkların çözümünde etkin olarak kullanılabilecek bir yöntemdir. Arabuluculuk uyuşmazlıkların çözüm yelpazesinde müzakerenin hemen yanında yer alır. Çünkü arabuluculuk, arabulucu destekli bir müzakeredir ve ticari uyuşmazlıklarda karşılıklı görüşmelerin başarısız olması halinde uygulanır. Diğer yollara göre avantajları Arabuluculuğu ticari uyuşmazlıkların çözümünde başvurulan diğer yollardan ayıran en önemli özelliği ise karşılıklı anlaşmaya dayalı bir süreç olmasıdır. […]

Avukatlar doğuştan birer müzakereci midir?

Avukatlar doğuştan birer müzakereci midir?

Hukuk Eğitiminin Avukatların Müzakere Becerileri Üzerindeki Etkisi

Türk hukuk eğitiminde medeni usul hukuku dersi temel derslerden birisidir. Bu ders kapsamında, geleceğin hukukçularına mesleklerini nasıl icra edeceklerine dair birçok bilgi verilir. Ama medeni usul hukuku derslerinde tartışmalar esas olarak, görevli – yetkili mahkeme, delillerin nasıl sunulacağı, süreler ve mevcut kanun yolları çerçevesinde yapılır. Hukuk usulü derslerinde hukuk öğrencilerine dersin kabul görmüş müfredatı doğrultusunda hukuk kuralları ve usuli imkânlardan yararlanılarak karşı tarafla dava kapsamında nasıl mücadele edileceği öğretilir. Uyuşmazlıkların doğum ve çözüm yeri olarak mahkemeler ve usul hukukunun verdiği olanaklardan başka çözüm yolu ve hatta olasılığı üzerinde durulmaz[1]. Böylece Türk hukuk fakültesi mezunları ağır silahlarla donanmış ve sadece savaşmaya odaklanmış gladyatörler gibi mezun edilirler. Bunun bir sonucu olarak Türk hukukçuları mahkeme dışı uyuşmazlık çözüm yollarına uzak ve anlaşma ihtimaline kapalı meslek mensupları olarak karşımıza çıkmaktadırlar.

Devamını oku hakkındaAvukatlar doğuştan birer müzakereci midir?

Avukatın Uzlaşma Sağlama Yetkisi

Avukatın Uzlaşma Sağlama Yetkisi

AVUKATIN UZLAŞMA SAĞLAMA YETKİSİ ÖNAvukatlık Kanunu’nda  2001 yılında yapılan değişiklikle mevzuatımıza giren “uzlaşma sağlama” (Av. K. m. 35/A) avukatlık hukukunda bu güne kadar  bir uygulama sorunu olarak varlığını korumuş, özellikle Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Tasarısı gündeme geldiğinde hiç olmadığı kadar popüler olmuştu. Arabuluculuk kurumunun avukatlık üzerindeki muhtemel etkilerini içgüdüsel olarak sezen avukatlar, can havliyle kuruma karşı çıkma ve gereksizliğini ispat etme çabasına girişmişlerdi. Bunu yaparken arabuluculuk konusunda zaten bilgili ve yetenekli olduklarını da ifade etmeleri gerekiyordu.

Devamını oku hakkındaAvukatın Uzlaşma Sağlama Yetkisi

Avukatların arabuluculuk sürecindeki rolleri

Avukatların arabuluculuk sürecindeki rolleri

Alternatif uyuşmazlık çözümü (ADR) doktrininde avukatların arabuluculuktaki rolleri çoğunlukla karikatürize edilmekte ve avukatlar arabuluculuk ve uzlaşmadan hoşlanmayan, gereğinde arabuluculuk sürecini tıkamak ve zorlaştırmak için pek çok taktiği ustalıkla kullanan, dava yoluna gitmek için can atan taraf olarak tasvir edilmektedir. Bu tasvirin çoğunlukla mahkeme dışı çözüm yolları hakkında yeterince bilgi sahibi olmayan ve direnç gösteren meslek kesimleri ile ilgili olarak bir ölçüde haklı yönleri olsa da avukatlık gibi değişime devamlı ayak uydurmak zorunda olan bir mesleğin mensuplarının ılımlı ve bu yolları kullanmaya yatkın oldukları gözlenmektedir.

Devamını oku hakkındaAvukatların arabuluculuk sürecindeki rolleri