Görüşme kayıt uygulaması kullanmak hapis cezasıyla sonuçlanabilir

Akıllı telefonların yaygınlaşması birçok alanda insanların hayatını kolaylaştırıyor. Bununla birlikte teknolojik imkanlar birçok yasal sorunu da beraberinde getiriyor. Bunlardan birisi de akıllı telefonlara yüklenebilen gelen ve giden telefon görüşmelerini kaydeden görüşme kayıt uygulamalarıdır. Bu uygulamalar cep telefonuyla yapılan görüşmeleri otomatik olarak cep telefonu hafızasına ya da harici belleğe kaydediyor. Kullanıcı dilerse bu ses kaydını sosyal medya ve whatsapp gibi anlık mesajlaşma uygulamaları aracılığıyla diğer kişilerle paylaşabiliyor.

unnamedCep telefonuyla konuşurken diğer tarafa verilen adres ve banka hesap numarası gibi yoğun iş temposunda not alınamayan verileri kaybetmek istemeyen insanlar tarafından iyi niyetle yüklenebilen görüşme kayıt uygulamaları, çoğu zaman bu her ne kadar yasal olmasa da iyi niyetli denebilecek kullanım amacını aşarak kötü niyetle kullanılabiliyor. Hatta kişiler sadece eğlenmek, dedikodu yapmak, bir kişiye diğer bir kişinin söylediklerini ispat etmek, ticari sırları ve gizli görüşleri kaydedip ilgilenebilecek kişilerle aktarmak amacıyla da olsa bu tür uygulamalardan yararlanabiliyorlar.

Kişiler arasındaki görüşmelerin diğer tarafın bilgisi ve rızası olmaksızın kaydedilmesi ve de bunların üçüncü kişilere gönderilmesi başlı başına birer suç oluşturuyor. Çoğu durumda kaydetme ve başkalarıyla paylaşma su yüzüne çıkmasa da taraflar arasındaki ilişkilerin gerginleşmesi ve insanların birbirlerinin açıklarını gözledikleri durumlarda yaptığı telefon görüşmelerinin kaydedildiğini ve paylaşıldığını öğrenen kişiler yasal yollara başvurabiliyorlar. Bunun neticesinde  ister eğlence isterse çok ciddi bir sırrı deşifre etmek amacıyla olsun görüşmeleri kaydeden, başkalarına aktaran veya herkesin ulaşabileceği bir biçimde basın yoluyla ve sosyal paylaşım sitelerine yükleyen kişiler, değişik aralıklarda hapis cezalarıyla karşı karşıya kalabiliyorlar.

Teknolojinin sağladığı olanaklar sayesinde eskiden olduğuna göre birçok imkana kavuşan insanlar, ellerindeki imkanların yasal olup olmadığını sorgulamıyor, önemsemiyor olabilirler. Birçok görüşme kaydı uygulaması “görüşme kaydı ülkenizde yasal olmayabilir” uyarısında bulunmasına rağmen kişiler bu uyarıyı dikkate almayarak suç işlemeye başlayabilir ve hiç ummadıkları bir anda cezai soruşturmalara ve davalara taraf olabilirler.

İşlenmekte olan bir suça veya haksız bir saldırıya ilişkin görüşmenin kaydedilmesi suç değildir!

İşlenmekte olan hakaret, tehdit, rüşvet, cinsel saldırı, iftira veya şantaj gibi bir suçun delilini elde etmek için yapılan kayıtlarda ise durum çok farklıdır. Çünkü bu durumda yukarıda anlatıldığı gibi kişinin rızası hilafına gerçekleşen bir eylemden çok maruz kalınan suç nedeniyle meşru müdafaa çerçevesinde değerlendirilebilecek bir savunma eylemi söz konusudur. Doktrinin de desteğini alan Yargıtay’ın bu yorumu, kişilerin mağduru oldukları suç ve haksız saldırı nedeniyle delilleri koruma imkanına kavuşmasını sağlamıştır.

Kişinin kendisine karşı işlenmekte olan bir suçla ilgili olarak, bir daha kanıt elde etme olanağının bulunmadığı ve yetkili makamlara başvurma imkanının olmadığı ani gelişen durumlarda karşı tarafla yaptığı konuşmaları kayda alması halinin hukuka uygun olduğunun kabulü zorunludur. Aksi takdirde kanıtların kaybolması ve bir daha elde edilememesi söz konusudur (Yargıtay Ceza Genel Kurulu Esas: 2012/5-1270, Karar: 2013/248, Karar Tarihi: 21.05.2013)

… ya da kendisine veya aile birliğine yönelen, onurunu zedeleyen, haksız bir saldırıyı önlemek için, kaybolma olasılığı bulunan kanıtların kaybolmasını engelleyip, yetkili makamlara sunarak güvence altına almak amacıyla, saldırıyı gerçekleştiren tarafın bilgisi ve rızası dışında, özel hayata ait bilgileri okuma, konuşma ve haberleşme içeriklerini veya özel hayata ilişkin ses ve görüntüleri dinleme, izleme ya da kaydetme, kişisel verileri kaydetme, ele geçirme ve yayma eylemlerinin hukuka aykırı olduğunu kabul etmek mümkün olmadığı gibi, yargı merciilerindeki iddialarını ispat etmek için başka türlü delil ibraz etme olanağının bulunmadığı hallerdeki bir takım eylemlerinin de haksızlık unsurunu içermeyeceği, esasen bu gibi hallerde, kişinin hukuka aykırı hareket ettiği bilinciyle hareket ettiğinden de söz edilemeyeceği gözetildiğinde, katılanın özel hayatına ilişkin bilgileri, üçüncü kişi ya da kişilerle paylaştığı ve/veya çoğaltarak dağıttığına ilişkin hakkında bir iddia da ileri sürülmeyen sanığın, hukuk mahkemesindeki iddialarını ispatlama amacını taşıyan eyleminde, hukuka aykırı hareket ettiği bilinciyle hareket etmediği anlaşılmakla, … beraete ilişkin hükmün isteme uygun olarak ONANMASINA, 10.03.2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi (Yargıtay, 12.Ceza Dairesi, Esas: 2013/13614, Karar: 2014/5809,  Karar Tarihi: 10.03.2014)

Son arama kelimeleri:

  • telefon görüşmesi kaydetme yasal mı
  • telefonda ses kaydı yasal mı
  • acr yasal mı
  • https://www samildemir av tr/avukat/telefon-gorusmesi-kaydetmek-suc-mu/
  • acr nedir
  • telefon görüşmesini kaydetmek suç mu
  • telefon konuşması kaydetme yasal mı
  • ses kaydı yasal mı
  • telefon konuşmasını kaydetmek suç mu
  • telefon görüşmelerini kaydetmek yasal mı

Facebook yorumları

adet yorum

Powered by Facebook Comments

Avukat, Arabulucu Şamil Demir (LL.M, MCIArb) 1976 Yılında Ankara’ da doğmuştur. 1997 yılında Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesinden, 2011 yılında Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk yüksek lisans programından mezun olmuştur. 1998 yılından bu yana Ankara Barosuna kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır. 14.11.2013 tarihinden bu yana Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Siciline kayıtlı arabulucudur. İngilizce bilmektedir. Evli, bir çocuk babasıdır. Şamil Demir, şu kurumlara üye ve akreditedir: - Ankara Barosu (Sicil No: 13560) Türkiye Barolar Birliği (Sicil No: 43868) - Adalet Bakanlığı HİGM Arabuluculuk Daire Başkanlığı (Sicil No: 0002) - Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri Derneği (Başkan) - Chartered Institute of Arbitrators (MCIArb, Mediator Member: 36195) - International Mediation Institute, Certified Mediator Mediators Beyond - Borders International, Member World Mediation Organization, Fellow

“Görüşme kayıt uygulaması kullanmak hapis cezasıyla sonuçlanabilir” hakkında 2 yorum var

  1. sayın avukat bey slm şahitlerle ilgilide durum aynımı tehdite maruz kaldım iki kişi şahit birisi duydum diyor diğeri yalancı şahitlik yapıyor.asılsız diyor. telefonda görüşmeyi kaydettim duydum dedi bunu mahkemede kullanabilirmiyim yasalmı.delil sayılırmı teşekkür ederim.

  2. Sayın Şamil bey,
    Telefonumda kayıt sistemi var ve birinin küfür ettiğini kaydettim. Ancak bu kayda binaen davacı olabilirmiyim. özel hayatın gizliliğini ihlal midir?
    Bu konuda değişik yorumlar ve karar örnekleri var. Neticede hak ararken biz haksız duruma düşmeyelim. Aydınlatırsanız sevinirim.Saygılarımla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir