Türkiye’deki davam ne aşamada?

Yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının ve yabancıların Türk mahkemelerinde görülen davalarının ne aşamada olduğunu takip edememeleri sorunlara yol açabilmektedir. Özellikle ceza davalarının bulunduğu aşamayı takip etmemek, insanların sınır kapısında sürprizle karşılaşmasına neden olabilir.  Örneğin tatilde karıştığı bir kavga nedeniyle hakkında dava açılan Türk veya yabancı, hakkında dava açılıp açılmadığı ya da açılan davanın ne aşamada olduğu, hakkında yakalama kararı olup olmadığı endişesi içinde olabilir. Bu endişe onları Türkiye’ye seyahat etmekten alıkoyarak aile ve iş ilişkilerinin bozulmasına, seyahat planlarının aksamasına neden olabilir.

sikca-sorulan-sorularTürk vatandaşları haklarına açılmış bir dava olup olmadığını e-devlet şifresi edinerek www.turkiye.gov.tr üzerinden ya da Uyap Vatandaş Portalı üzerinde görebilirler. Ancak mahkeme bilgilerine ve bir şekilde duruşma tutanaklarına erişilse bile gelinen aşamanın anlaşılması ve yorumlanması zor olabilir. İşte böyle durumlarda davanın gidişatı ve olası sonuçları hakkında sağlıklı bilgi almak için davanın görüldüğü ildeki bir avukattan yardım istenmesi en doğru yoldur. Bu şekilde gereksiz sıkıntı ve korku yaşamak yerine doğru ve güncel bilgi edinmek mümkün olabilir. Yine gereğinde dava zamanaşımı nedeniyle düşünceye kadar uzaktan takip edilebilir.

Türk vatandaşlığından çıkanlar ve yabancılardan hakkında dava açılanlar ise çoğunlukla haklarında açılan davayı Türk mahkemesinin kişinin vatandaşı olduğu ülkeden adli yardım istemesiyle öğrenirler. Yardımı istenen devletin mahkemesi, vatandaşının ifadesini alarak Türk mahkemesine yollar. Böylece Türk mahkemesi kişinin savunmasını almış olacağından mahkumiyet veya beraat gibi kararlar verebilir. Yabancıları Türk e-devlet sistemine erişmeleri mümkün olmadığından bazen davanın görüldüğü mahkemenin bilgilerine bile ulaşmakta zorluk yaşayabilirler. Bu durumda davanın durumunun takip edilebilmesi için Türk mahkemesinden gelen istinabe talebi elde edilmeli ve davanın görüldüğü yerde faaliyet gösteren bir avukata iletilerek yardımı istenmelidir. Avukatın davanın bulunduğu yerde çalışması zorunlu olmamakla birlikte ulaşım rahatlığı ve masraftan tasarruf bakımından bu husus göz önünde bulundurulmalıdır.

Avukatların vekalet vermeden dosyayı inceleme yetkileri vardır. Bu sayede avukatlar dosyayı baştan sona okuyarak dava sebepleri ve muhtemel sonuçları hakkında akıl yürütebilirler. Gerek duyulması ve özellikle avukatın önermesi halinde ise avukata vekalet verilerek davanın takip edilmesi de sağlanabilir. Avukatlar dosyayı incelemek ve sonucunda da mütalaa vermek için ayrı, davanın vekalet alınarak takip edilmesi için ise ayrı ücret isteyebilirler.

Son arama kelimeleri:

  • https://www samildemir av tr/avukat/yakalamam-var-mi/

Facebook yorumları

adet yorum

Powered by Facebook Comments

Avukat, Arabulucu Şamil Demir (LL.M, MCIArb) 1976 Yılında Ankara’ da doğmuştur. 1997 yılında Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesinden, 2011 yılında Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk yüksek lisans programından mezun olmuştur. 1998 yılından bu yana Ankara Barosuna kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır. 14.11.2013 tarihinden bu yana Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Siciline kayıtlı arabulucudur. İngilizce bilmektedir. Evli, bir çocuk babasıdır. Şamil Demir, şu kurumlara üye ve akreditedir: - Ankara Barosu (Sicil No: 13560) Türkiye Barolar Birliği (Sicil No: 43868) - Adalet Bakanlığı HİGM Arabuluculuk Daire Başkanlığı (Sicil No: 0002) - Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri Derneği (Başkan) - Chartered Institute of Arbitrators (MCIArb, Mediator Member: 36195) - International Mediation Institute, Certified Mediator Mediators Beyond - Borders International, Member World Mediation Organization, Fellow

“Türkiye’deki davam ne aşamada?” hakkında 1 yorum var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir