Yargıtay: Meskun mahalde baz istasyonu olmaz

baz-istasyonuBaz istasyonlarının yaydığı radyasyon ve bunun sağlığa zararları devamlı tartışma konusu olmakta. Gazete habelerine konu olan olaylardan da baz istasyonların zararlı olduğu izlenimi edinsek de bu konuda açılmış davalarda mahkemelerden olumlu kararlar çıkmaması, istemesek de baz istasyonlarına katlanmamız sonucunu doğurmaktaydı.

Örnek bir olayda açılan davada yerel mahkeme, davalı cep telefonu operatörünün, meskun mahale kurulan baz istasyonunun yaydığı radyasyonun, bu konudaki yönetmelikteki sınırların altında kaldığı yönündeki savunmasını yerinde görerek, istasyonun kaldırılmasını isteyen davacının davasını reddetmiştir.

Davanın temyiz incelemesinde Yargıtay 4. Hukuk Dairesi şimdiye kadarki uygulamayı ve kabulleri tersine çevirecek bir karar vemiş ve yerel mahkeme kararını bozmuştur. Baz istasyonların uzun vadede insan ruh ve beden sağlığına zarar verdiğine kanaat getiren Yargıtay, bu istasyonların meskun mahalde kurulamayacağına karar vermiştir.

Yargıtay 4. H.D. kararının gerekçesinde, baz istasyonunun yaydığı radyasyonun referans değerlerin altında olsa bile meskun alanlarda yarattığı radyasyondan dolayı, bu alanlarda uzun süreli radyasyona maruz kalacak insanların sağlığının olumsuz yönde etkileneceği, dava konusu istasyonun konumu, yerleşim yerlerine ve davacılara yakınlığı gözetildiğinde, kısa zaman dilimi içinde olmasa dahi uzun zaman diliminde zarar doğurabileceği, çevredekiler için gelecek ve uzun zaman diliminde büyük endişe, psikolojik yapısında tedirginlik ve ümitsizlik yaratarak, kişilerin çalışmasını ve sağlık değerlerini olumsuz olarak etkileyecek ve zararlı sonuç doğuracağı, bir istasyon, yönetmeliğe uygun çalıştırılsa dahi zarar veriyorsa, yönetmeliğe uygun olduğundan söz edilerek zarar verenin sorumluluktan kurtulması mümkün olmayacağı, yönetmelik ve bu yönetmeliğe göre verilen sertifika, soyut bir belirlemeyi içerdiği, yargıcın yönetmeliğe değil, yasaya, genel hukuk kurallarına ve bu bağlamda sorumluluk hukukunun ilkelerine göre karar vermek zorunda olduğu ifade edilmiş, dava konusu istasyonun konumu, yerleşim yerlerine ve davacının oturduğu yere yakınlığı itibarı ile uzun sürede kişi ve çevreye zarar vereceği ve istasyonun bulunduğu yerde kullanılmasının sakıncalı olduğu anlaşıldığından, yerleşim yerlerinden daha uzak ve uygun bir yere taşınmasını gerektirmektiği, yerel mahkemece, davacının zarar gördüğü kabul edilmesi gerektiği ve baz istasyonun kaldırılması gerektiği, bunun aksine verilen kararın doğru olmayacağı ve bozulmasına karar verildiği ifade edilmiştir.

Yargıtay bu tarihi kararıyla birlikte, baz istasyonu tartışmasında önceliği soyut yönetmelik değerlerine değil, “vatandaşın sağlığına” vermiş ve baz istasyonlarının yaydığı radyasyonun uzun vadede insan sağlığına gerek psikolojik gerekse doğrudan zararları olduğunu, yerleşim yerlerinden uzakta kurulmaları gerektiğine karar vermiştir.

Baz istasyonlarının bilinen zararları:

  • Baz istasyonları tarafından da yayınlanabilen mikrodalgaların dokulara iki temel etkisi bulunmaktadır:
  • Mikrodalga dokuları ısıtır. (termal etki)
  • Mikrodalga hücrelerin kimyasını bozar (termal olmayan ya da kimyasal etki)
  • Mikrodalgaların özellikle ikinci etkisi, yani hücrelerin kimyasını bozarak oluşturduğu etki insan sağlığı açısından önem taşımaktadır.

Yapılan araştırmalarda hücrelerin -kimyasal etkiye maruz kalması ile şu sonuçların meydana gelebileceği saptanmıştır:

  • Hücrelerde büyük moleküllerin (proteinler vb.) deforme oluşu.
  • Hücre zarlarının birbirine yapışması.
  • Hücre zarlarında delikler açılması (elektro-porasyon)
  • Ca-ATPaz ve Na-K-ATPaz enzimlerinin bozulması sonucu hücre dışına Ca”, Na’ ve K’ kaçışı.
  • Sinir zarlarının bozuluşu: Sinir zarlarının bozulması ile REM uykusu adı verilen rüya görmenin azalışı, EEG değişimleri, uykusuzluk, sinirlilik, unutkanlık, depresyon, başağrısı, başdönmesi, Alzheimer, Parkinson, Multipl Skleroz gibi dejeneratif beyin hastalıkları meydana gelir.
  • Hücre enzimlerinde bozulmalar.
  • DNA tahribi

(wiki)

Son arama kelimeleri:

  • https://www samildemir av tr/avukat/baz-istasyonunun-sagliga-zararlari/

Facebook yorumları

adet yorum

Powered by Facebook Comments

Avukat, Arabulucu Şamil Demir (LL.M, MCIArb) 1976 Yılında Ankara’ da doğmuştur. 1997 yılında Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesinden, 2011 yılında Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk yüksek lisans programından mezun olmuştur. 1998 yılından bu yana Ankara Barosuna kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır. 14.11.2013 tarihinden bu yana Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Siciline kayıtlı arabulucudur. İngilizce bilmektedir. Evli, bir çocuk babasıdır. Şamil Demir, şu kurumlara üye ve akreditedir: - Ankara Barosu (Sicil No: 13560) Türkiye Barolar Birliği (Sicil No: 43868) - Adalet Bakanlığı HİGM Arabuluculuk Daire Başkanlığı (Sicil No: 0002) - Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri Derneği (Başkan) - Chartered Institute of Arbitrators (MCIArb, Mediator Member: 36195) - International Mediation Institute, Certified Mediator Mediators Beyond - Borders International, Member World Mediation Organization, Fellow

“Yargıtay: Meskun mahalde baz istasyonu olmaz” hakkında 5 yorum var

  1. Kadikoy de oturan bir sakin olarak bu baz istasyonların kurulmasını çaresizlik içinde ve ibretle tanık olmaktayım . Oturdugumuz yerde kurulmus olan baz istasyonu sayısı bir iken (mahallede olan gordugüm kadarıyla olan on tanesi hariç ) bu sayı üçe yükselmiştir . Ve etkileri çok göstermeden tanıdıklarımda ve bende uyku bazukluğu;asabiyet;şiddetli başagrılarıyla kendini göstermiştir . Bazı ilgili makamlardan somut yardım ve ilgi göremedim. Herkes çaresizlik içinde . Bunun icin illa birileri para kazanacak diye insanlarınn ölmesi mi gerekiyor. Sonuc olarak baz istasyonlarının acilen kaldırılması hayati önemdedir ve acilen insanların yasadıkları yerden kaldırılmadır . Bunun için ne yapılması gerekiyor ve insanların baz istasyonlarının zararları hakkında bilgilendirilmesi acilen gereklidir .

  2. Edirne, Uzunköprü’de avukatım. Baz istasyonu ile ilgili davam var. Gelen bilirkişi raporu, baz istasyonunun yaydığı radyasyonun insan sağlığına zarar vermediği yönünde. Yazınızda bahsetmiş olduğunuz Yargıtay kararının, Tarih, Esas ve Karar numarasını belirtirseniz sevinirim. Teşekkürler.

  3. Bu konuda birden çok Yargıtay kararı var:

    Lehe kararlar:

    T.C. YARGITAY
    4.Hukuk Dairesi
    Esas: 2008/1554
    Karar: 2008/11727
    Karar Tarihi: 13.10.2008

    T.C. YARGITAY
    4.Hukuk Dairesi
    Esas: 2008/6419
    Karar: 2008/8094
    Karar Tarihi: 12.06.2008

    T.C. YARGITAY
    4.Hukuk Dairesi
    Esas: 2008/1773
    Karar: 2008/14364
    Karar Tarihi: 20.11.2008

    T.C. YARGITAY
    4.Hukuk Dairesi
    Esas: 2007/14499
    Karar: 2008/442
    Karar Tarihi: 24.01.2008

    T.C. YARGITAY
    4.Hukuk Dairesi
    Esas: 2009/6476
    Karar: 2009/9108
    Karar Tarihi: 07.07.2009

  4. ankara keçiören ufuktepe mh ismail gülgeç cd oturmaktayız hemen karşı apt çatısındaki baz istasyonu bizleride tedirgin hale getirdi…3 ve 4 yaşlarında iki çocuğum var ve onlar için şimdiden endişeleniyorum.kendimde de uyku bozukluğu, uzun süreli şiddetli başağrıları,sinirlilik,baş dönmesi ve halsizlik gibi sağlık sorunları başladı.mahalle sakinleri de şikayetçi bu durumdan ama kimse hiç birşey yapamıyor.bu durumu nasıl düzelticez bilmiyorum ama çok endişeliyim.bunlarla nasıl başedebiliriz bilmiyorum ve tek başıma birşey yapamıycağımı düşünüyorum…apartman sahipleri bu baz istasyonunu gelir elde etmek amacıyla kurdurmuşlar ve kimsenin sağlığını düşünmüyorlar,

  5. benim evimdede baz istasyonu var ben evi aldığımda vardı fakat ben şimdi çıksın istiyorum.2010 şubatda sözleşme bitdi yeni bir sözleşme imzalamadım noter aracılığıyla ihbarname çekdim bi sonuç alamadım ne yapacağımı bilmiyorum yetgili çahıslar beni ne arıyorlar ne geliyorlar öylece duruyor dava açarsam kaybedermişim çünkü ben ihbarı sözleşmenin bitimine 1 ay kala çekmişim oysa 3 ay kala çekilmesi gerekiyormuş benin şimdiye kadar oyaladılar yer arıyoruz hep bir aya çıkaracağız dediler o biray hiç bitmiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir