Msn hacklemek artık eğlence değil

msn_hackMsn messenger sağladığı anlık yazılı, sesli ve görüntülü iletişim imkanıyla artık klasik haberleşme yöntemlerinin önüne geçmiş durumda. Hayatımıza yerleşmesi ve kullanım yoğunluğu nedeniyle heberleşme hürriyetinin de kabul edilebilir bir unsuru haline geldi. Bu nedenle de kanun gözünde de ciddiyetle korunmayı hakediyor.

Birkaç yıl öncesine kadar gerek konuya gerekli önemin verilmemesi gerekse msn deki hackerların yararlanabilecekleri çeşitli açıklar nedeniyle, msn hesabı ele geçirmek kimileri için çeşitli dolandırıcılıklar için bir aşama, kimileri için özel hayatını merak ettikleri kişilerin bilgilerine erişmek için bir fırsat, kimileri için ise tanısın ya da tanımasın bir kişinin hesabını ele geçirerek, sadece eğlenmeyi ifade ediyordu. Ancak ülkemizde msn kullanımın eğlenmekten çok haberleşme ihtiyacının ciddi bir giderimi yoluna dönüşmesiyle birlikte, bu konudaki ihlallere karşı yasal yollara başvurma eğilimi de giderek artmış durumda. Hatta büyük şehirlerde sadece bu işler için uzmanlaşmış bilişim savcılıkları kuruldu. Savcılıklara yapılan şikayetler öylesine yoğunlaştı ki bilişim savcılıkları adliyede en yoğun çalışan bürolar haline geldi.

Konu hakkındaki şikayetlerin artması yanında Microsoft ‘un da ciddi yazılım hatalarını düzeltmesi ve tespit ettiği hackerlar hakkında doğrudan şikayette bulunması da bu yolla yapılan dolandırıcılıkların ve ihlallerin azalmasını sağladı. Toplumdaki bilinç artışı ve mevzuatın eylemi ciddi şekilde cezalandırması sayesinde msn hesabı haclemek artık bir eğlence olmaktan çıktı. Msn haclemenin ne kadar çok suç unsurunu bir arada barındırabileceğini ve karşılaşılabilecek cezaların ağırlığını aşağıdaki listeyi inceleyerek anlamak mümkün:

  • Msn hackleyenlerin Türk Ceza Kanunu ‘nun 243. maddesi kapsamında, iki yıla kadar hapis veya adli para cezası istemiyle yargılanması mümkün. Msn ve dolayısıyla e-posta hackleme sonucunda hesabı hacklenen kimsenin bilgilerinde bir değişiklik veya eksiklik meydana geldiğinde bu ceza, TCK.nun 243/III maddesi uyarınca iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına dönüşecektir.  Bu durumda verilen hapis cezasının para cezasına çevrilme imkanı yoktur.
  • Eğer msn hackleme hesabı ele geçirilen kişiyi belli bir davranışı yerine getirme zorlama veya tehdit amacıyla yapılırsa, önceki cezaya ek olarak, “şantaj” suçu da oluştuğundan, TCK.nun 107. maddesi uyarınca bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezasına çarptırılması söz konusudur.
  • Mail hackleme kişinin huzurunu bozmak ve ona sıkıntı vermek amacıyla yapılmışsa önceki cezaya ek olarak TCK.nun 123. maddesi gereğince gereğince faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilebilecektir.
  • Ek olarak TCK.nun 124. maddesinde düzenlenen “haberleşmenin engellenmesi suçu” da oluştuğundan, failin önceki cezalara ek olarak altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasına çarptırılması söz konusu olabilecektir.
  • Msn ve bununla birlikte e-posta hesabı ele geçiren kişi haberleşmenin gizliliğini de ihlal etmiş olacağından, TCK.nun 132. maddesi uyarınca önceki cezalara ek olarak, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılabilecektir. Ele geçirilen haberleşme bilgileri ayrı bir yerde kaydedildiği takdirde ise bu ceza maddenin devamındaki hükümlere göre bir yıldan üç yıla kadar ceza hapis cezasına dönüşebilecektir. Ayrıca bu haberleşme bilgileri hukuka aykırı olarak ifşa edildiği takdirde TCK. 124/II uyarınca bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası söz konusu olacaktır.
  • Ayrıca msn hackleme özel hayatın gizliliğini ihlal suçu kapsamına girdiğinden failin TCK.nun 134.maddesi uyarınca altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırma söz konusu olabilecektir.
  • Sayılan suçlar failin sahip olduğu özel bilgi ve beceriyi kullanması sayesinde işlenmişse -ki bu suçun işlenmesi her halukarda böyle değerlendirilebilir- faile verilecek ceza yarı oranında artırılacaktır.

Sayılan bu suçlar ve karşılığı olan cezaların her biri somut olaya göre mahkemelerce ayrı ayrı değerlendirilecektir. Sayılan unsurların bir çoğunun varlığı halinde bu cezaları alt alta yazıp toplamak gibi bir yöntem mahkemenin vereceği cezayı tahmin etmek için doğru bir yöntem olmayacaktır. Çünkü aynı suç işleme kastıyla gerçekleştirilen fiillerden en ağır cezayı gerektirene ve bunun ağırlaştırıcı sebeplerine göre ceza verilemesini gerektiren içtima sistemi ile ceza tespit edilecektir.

Facebook yorumları

adet yorum

Powered by Facebook Comments

Avukat, Arabulucu Şamil Demir (LL.M, MCIArb) 1976 Yılında Ankara’ da doğmuştur. 1997 yılında Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesinden, 2011 yılında Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk yüksek lisans programından mezun olmuştur. 1998 yılından bu yana Ankara Barosuna kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır. 14.11.2013 tarihinden bu yana Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Siciline kayıtlı arabulucudur. İngilizce bilmektedir. Evli, bir çocuk babasıdır. Şamil Demir, şu kurumlara üye ve akreditedir: - Ankara Barosu (Sicil No: 13560) Türkiye Barolar Birliği (Sicil No: 43868) - Adalet Bakanlığı HİGM Arabuluculuk Daire Başkanlığı (Sicil No: 0002) - Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri Derneği (Başkan) - Chartered Institute of Arbitrators (MCIArb, Mediator Member: 36195) - International Mediation Institute, Certified Mediator Mediators Beyond - Borders International, Member World Mediation Organization, Fellow

“Msn hacklemek artık eğlence değil” hakkında 1 yorum var

  1. merhaba benim başıma bugün bir olay geldi karakoldan bana gelen br evrak üzerine karakola gittim bana bilişim suçu işlediğimi ve başka bir kişinin mail adresinin çalındığını ve yapılan araştırma sonucunda sizin ip numarası üzerinden girildiği anlaşılmıştır denldi ama ben öyle bişeyden ne anlarım nede yaparım kablosuz modem kullanıyorum aynı şekilde ifadede belirttim başka biri tarafından benim internet hattıma girilip bu iş yapılmış olabilri dedim gerekirse bilgisayarımı inceleme için mahkemeye verebilecegimi söyledim.. ben gerçekten böyle bir şey yapmadım…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir