Hazırlıklar tamamlanmış olan “avukatlık sınavı”, öncesinde yapılan Avukatlık Kanunu değişikliği ile kaldırıldı. Avukatlık mesleğinde standart ve kalite yükselmesi amacıyla getirilen sınava yoğun eleştiri ve karşı çıkışlar yaşandı. En çok ileri sürülen karşı çıkış sebebi ise: Staj boyunca her baronun denk staj imkanı sağlayamaması, sınavın başarılamaması halinde ve belli dönemlerde yapılacak olması nedeniyle zaman kayıplarının yaşanabileceğiydi.
Ben bu düşüncenin stajın avukatlığa başlamak için geçmesi gereken zaman dilimi olarak algılanmasının bir sonucu olduğunu düşünüyorum. Eğer avukat adayları stajı bir yetişme dönemi olarak görseler idi, sınavlar öncesi dönemi daha iyi hazırlanmak ve kendilerini yetiştirmek için ek bir fırsatların yakalandığı zaman dilimi olarak görürlerdi.
Bu sınava gerçekten gerek var. Avukatlık mesleğinde yaşanan toptan kalite düşüşünün önüne geçmek yanında avukatlığın her hukuk fakültesi mezununun erişebileceği “kolaylık” tan çıkarılması gerekiyor. Bu kaygılar mesleğinin çıkarlarını düşünen neredeyse her ülkenin barolarının ve birliklerinin önceliği. Yani sadece bizim ihtiyacımızın bir sonucu değildir.
Başka ülkelerde ne gibi staj ve sınav uygulamaları var derseniz:
- Almanyada iki aşamalı yazılı sınavı geçenler sözlü sınava da tabi tutulup başarılı olduklarında, devlet stajına başlayabiliyorlar.
- Macaristanda üç yıllık avukatlık stajının ardından avukatlık sınavı yapılıyor.
- Hollanda ‘ da yüksek lisans mezunları 3 yıllık stajdan sonra avukatlık sınavına girebiliyorlar.
- Finlandiyada adalet bakanlığının açtığı sınavı kazananlar avukatlık stajına başlayabiliyorlar.
- Danimarkada yüksek lisans mezunları üç yıllık avukatlık stajından sonra avukatlık sınavına girebiliyorlar.
- Bulgaristanda hukuk fakültesi mezunları, öncelikle “hukukçu” olmak için sınava girerler. Bu sınavı geçenler avukatlık sınavına girebilirler.
- İspanyada 2011 de yürürlüğe girecek avukatlık sınavına başvurabilmek için yüksek lisans yapmış olmak gerekecek.
- Türkiyede, her hukuk fakültesi mezunu sınavsız, bir yıllık avukatlık stajının ardından avukat olabilir…
İlginizi çekebilir:
Facebook yorumları
Powered by Facebook Comments
bence de haklısınız sayıları artan hukuk fakültelerin ve buna bağlı çok sayıda öğrenci alımı ileride avukatlık mesleğinde toptan kalite düşüşünün bir nedenidir.özellikle vakıf üni iyi eğitim alamayanların kesin mesleği haline gelmesi bu mesleğin itibarını zedeleyecektir kesinlikle avukatlık sınavı getirilmelidir
Şu anda hukuk fakültesi öğrencisiyim avukat olmak istiyorum. Vakıf üniversitesi mezunu “ailesinin durumu iyi” hukukçularla serbest piyasada yarışmak yerine, avukatlık sınavında bilgimle yarışmayı tercih ederim. Sınava tabi olacaksam çekinmiyorum. Korkması gerekenler belli.
Şu anda ben de vakıf üniversitesi hukuk fakültesi öğrencisiyim. Kendini bizle yarışmaya layık göremeyenlerle serbest piyasada yarışmak yerine, avukatlık sınavında bilgimle onları ezmeyi tercih ederim. Sınava tabi olacaksam çekinmiyorum ve devlet üniversitelerinden daha üstün bir eğitime tabiyim. Sırf bu eğitim değil, kendimizi geliştiriyoruz ve öğreniyoruz. Bize laf atmakta lütufta bulunanların yerine sınavda VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDEN de üstün başarılı öğrenciler çıkabileceğini sınavımızda göstermek isteriz. Korkması gerekenler belli. Saygılar..