Gerek sigorta poliçelerinde, gerekse yerleşik Yargıtay içtihatlarında “doğrudan doğruya” alkollü araç kullanımı sonucunda meydana gelen trafik kazaları nedeniyle oluşan zararın teminat dışı kalması kabul görmüş bir uygulamadır. Bu durumda sigortadan hasar bedeli talebinden bulunan araç sahiplerinin davaları büyük ölçüde reddedilmektedir.
Bana göre bu durum gözetilmeden ve müvekkile gerekli uyarıda bulunmadan alacak davası açılması bir avukatın kaçınması gereken durumlardandır. Bu durumun yaygın bilinirliğine rağmen halen vekil aracılığıyla sıklıkla sigorta şirketlerine dava açıldığı ve büyük ölçüde de bu davaların reddedildiği gözlemlenmektedir. Böyle bir taleple gelen müvekkile durum anlatılarak dava açılmasından kaçınılması en akıllıca davranış olacaktır. Müvekkilin ısrarı halinde de muhtemel neticenin kendisine açıklandığına dair “görüşme tutanağı” düzenlenmesi ileride çıkabilecek mesleki mesuliyeti ortadan kaldıracaktır. Konuyu kısaca anlatan yeni tarihli bir Yargıtay kararına göre:
T.C. YARGITAY 11.Hukuk Dairesi
Esas: 2007/704
Karar: 2008/2978
Karar Tarihi: 11.03.2008ÖZET: Kazanın sürücünün münhasıran alkollü olması nedeniyle meydana geldiği ve bunun teminat harici olduğundan davanın reddi gerekir.
(818 S. K. m. 101)
Dava: Taraflar arasında görülen davada A. 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nce verilen 28.09.2006 tarih ve 2004/373-2006/374 sayılı kararın Yargıtay’ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi İhsan Akgül tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
Karar: Davacı vekili, müvekkiline ait aracın davalıya kasko sigorta sözleşmesi ile sigortalı iken tek taraflı kaza sonucu aracın hasarlandığını, talep edilmesine rağmen davalının hasar bedelini ödemediğini ileri sürerek, 11.750 YTL’nin temerrüt faizi ile birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, hasarın sürücünün alkollü olması nedeniyle meydana geldiğini, bunun da teminat dışı olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, iddia, savunma ve toplanan kanıtlara göre, kazanın sürücünün münhasıran alkollü olması nedeniyle meydana geldiği ve bunun teminat harici olduğu gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 1.80 YTL. temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 11.03.2008 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Kaynak: Sinerji İçtihat ve Mevzuat Programı
Son arama kelimeleri:
- trafik sigortası alkollü kazayı ödermi
- alkollü trafik kazası sigorta
İlginizi çekebilir:
Facebook yorumları
Powered by Facebook Comments