Adliyede Rüşvetin Şekilleri *

İstesek de istemesek de adına rüşvet denebilecek bir durumla karşılaşmışızdır. Burada sadece duyulan ve görülen vakalardan bahsedilecek olup, kim tarafından nerede ve ne zaman yapıldığı hatırlanmamaktadır.

Adliyede Rüşvetin alınma ve verilme şelilleri “genelde” şunlardır:

  • Ödediğiniz harcın hiç bir zaman bozuk parası olmayan bir memur tarafından 5 YTL ve katları olarak kırpılması.
  • Para üzerini 5 dk kadar bekledikten sonra vazgeçmeniz, ya da gözünüzün içine bakılarak “tamam” denmesinden anlayacağınız gibi gitmeniz gerekmektiği durumda.
  • Ödediğiniz posta masrafının üzerinin teşekkür olarak ödenmesi.
  • İcra dairesinden para çektikten sonra 10 YTL ve katlarının re’sen stopaj yoluyla kesilmesi.
  • Acil bir işinizin üç gün sonra gel diyen bir icra müdür yardımcısı tarafından ödemeden sonra 5 dk da halledilmesi.
  • Mahsenden sadece cuma günleri çıkan dosyaların 20 YTL ye 15 dk. içinde çıkması durumunda.
  • İlk hacizden sonra midesi kazınan memurun 2 porsiyon kebap parasını ödemeniz durumunda.
  • İhtiyati haciz kararının 15 dk içinde alınması için 20-50 YTL ödemeniz gerekmesi, aksi halde ertesi güne kadar beklemeniz durumunda.
  • Her sene sonunda yaptırılması gereken esas defterleri ve kaşeler için gereken paranın onlarca katı kadar para toplanması durumunda.
  • Kasasında açığı çıktığı için ağlayan memurların bunu her yeni gelen avukat önünde tekrar anlatması durumunda.

* Hayatında hiç rüşvet almamış memurlarla da tanıştım.

Facebook yorumları

adet yorum

Powered by Facebook Comments

Avukat, Arabulucu Şamil Demir (LL.M, MCIArb) 1976 Yılında Ankara’ da doğmuştur. 1997 yılında Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesinden, 2011 yılında Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk yüksek lisans programından mezun olmuştur. 1998 yılından bu yana Ankara Barosuna kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaktadır. 14.11.2013 tarihinden bu yana Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Siciline kayıtlı arabulucudur. İngilizce bilmektedir. Evli, bir çocuk babasıdır. Şamil Demir, şu kurumlara üye ve akreditedir: - Ankara Barosu (Sicil No: 13560) Türkiye Barolar Birliği (Sicil No: 43868) - Adalet Bakanlığı HİGM Arabuluculuk Daire Başkanlığı (Sicil No: 0002) - Alternatif Uyuşmazlık Çözümleri Derneği (Başkan) - Chartered Institute of Arbitrators (MCIArb, Mediator Member: 36195) - International Mediation Institute, Certified Mediator Mediators Beyond - Borders International, Member World Mediation Organization, Fellow

“Adliyede Rüşvetin Şekilleri *” hakkında 1 yorum var

  1. Adi suçların (gasp, hırsızlık, yaralama, hakaret, dayak, çete, dolandırıcılık, vs) ve trafik suç ve cinayetlerinin hemen bırakılmasını halk nasıl yorumluyor acaba, bi soran olsa da dağlar taşlar dile gelse.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir